Voor jezelf opkomen en iedereen er een plezier meer doen

Heb jij moeite met voor jezelf opkomen? En is dat omdat je bang bent voor conflict? Of veroorzaak je juist vaak conflict? Misschien mis je wat zelfverzekerdheid… Wat het ook is, In dit artikel gaan we bespreken hoe jij voor jezelf op kan komen op een prettige manier. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen!

Waar moet je aan werken?

De beste manier om voor jezelf op te komen komt voort uit een verzameling gedragseigenschappen. Deze verzameling noemen we assertiviteit of assertief gedrag. De ene persoon is meer assertief van nature, de ander moet er bewust mee aan de slag. In welke fase je ook zit, iedereen kan zich erin ontwikkelen. Hier een aantal voorbeelden van wat assertiviteit inhoudt.

  • duidelijk je eigen mening laten horen (niet antwoorden wat de ander fijn vindt om te horen)

  • emoties durven te uiten

  • nee durven zeggen

  • zowel kritiek als complimenten kunnen geven en ontvangen

  • denken vanuit andermans perspectief

Naast deze punten zijn er nog een aantal te vinden, afhankelijk van de bron kunnen ze wat verschillen maar het komt ongeveer op hetzelfde neer. Assertiviteit is dus het gedrag dat we willen ontwikkelen om voor jezelf op te komen, daarnaast brengt het nog veel meer voordelen met zich mee!

Hoe ontwikkel ik mijn assertiviteit?

Assertief gedrag ontwikkelen kan op meerdere manieren. Het voordeel is dat je er elke dag aan kan werken, met elke interactie die je hebt. De laagdrempelige manier om te beginnen is dus ook gewoon bewustwording van wat assertief gedrag is en met die wetenschap bewust je volgende gesprek benaderen. Als het nog niet zo goed lukt om dit zelf te doen of je hebt hier hulp bij nodig, dan kan een assertiviteitstraining heel goed bij jou passen. Tijdens een training wordt je begeleid door professionals en kunnen zij direct feedback geven op hoe jij de theorie toepast.

Een derde optie is om wat meer diepgaande informatie over assertiviteit op te zoeken in de vorm van video’s. Bijvoorbeeld op YouTube. Of je gaat op zoek naar een online cursus, hier mis je vaak alleen wel de persoonlijke feedback die je bij een live cursus wel krijgt.